Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Πως ετοιμάζουμε την τροφή.

Γράφει η Αναστασία Σαρτζετάκη
raw-vegan
Δασκάλα Yoga, Συντονίστρια Ομάδων Αυτογνωσίας 
Όπως είπαμε και πιο πάνω χρειαζόμαστε τροφές που να είναι γεμάτες ζωντάνια, θρεπτικά συστατικά, ενέργεια, βιταμίνες και στοιχεία. Όσο το δυνατόν να είναι σε πιο αγνή, ακατέργαστη και φυσική μορφή. Τα όσπρια θα πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά, και ένας φυσικός τρόπος είναι να τα βάζουμε στο νερό για 12 ώρες, να πάρουν την υγρασία τους, και να ψηθούν σε λιγότερο χρόνο. Επιπλέον το φούσκωμα των οσπρίων , ενεργοποιεί τα ένζυμα που είναι τόσο πολύτιμα για τον οργανισμό μας,
και γίνονται πιο εύπεπτα. Τα λαχανικά προτιμούμε να ψήνονται στον ατμό, ελαφριά , για να διατηρούν έστω κάποιες από τις βιταμίνες τους, και θα είναι ιδανικό να μαγειρεύονται χωρίς λάδι. Ας μάθουμε την υγιεινή συνήθεια να τρώμε το λάδι ωμό, προσθέτοντάς το στο πιάτο μας, που είναι υγιεινό και εύπεπτο. Προτιμάμε μαγειρικά σκεύη που χρειάζονται ελάχιστη θερμοκρασία, εξοικονομώντας έτσι και ηλεκτρική ενέργεια για την προστασία του πλανήτη μας. Φροντίζουμε να μειώνουμε το αλάτι ώστε να παραμένει η ισορροπία του νατρίου με το κάλιο στο φαγητό. Μειώνουμε τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά, ενώ δίνουμε έμφαση στα μυρωδικά που απλόχερα μας χαρίζει η ντόπια φύση. Να κάνουμε μια παρένθεση λέγοντας πως τα μυρωδικά μπορούμε να τα συντηρούμε σε άριστη κατάσταση για πολλές ημέρες, βάζοντάς τα στο ψυγείο σε ένα μπώλ με νερό, και αλλάζοντας κάθε δύο ημέρες το νερό.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διατροφή μας αν συμπεριλαμβάνουμε στο γεύμα μας ινώδεις τροφές, όπως τα λαχανικά με πράσινα κυρίως φύλλα, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Αν τα συνδυάσουμε με όσπρια ή δημητριακά το γεύμα μας γίνεται πιο εύπεπτο.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ποιότητα της τροφής μας, είναι σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρισκόμαστε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Αν έχουμε αρνητικές σκέψεις, θυμό, ένταση, αγανάκτηση, και άλλα αρνητικά συναισθήματα, όσο ετοιμάζουμε το φαγητό, αυτή η αρνητικότητα θα περάσει μέσα στην τροφή και όσοι θα την φάνε, θα φάνε μαζί και την αρνητικότητα. Είναι καλύτερα, να είμαστε χαλαροί, γαλήνιοι, χαρούμενοι, με θετικές σκέψεις, με τραγούδι, ή σιγομουρμουρίζοντας ευχάριστες μελωδίες, ή ακόμη και ψαλμούς, πράγμα που θα ευλογήσει την τροφή με θετικές δονήσεις, χωρίς βιασύνη και ένταση, χωρίς άγχος. Στην κουζίνα μας, «θυσιάζεται» η φυσική ζωή για να συντηρηθούμε και να διατηρηθούμε στην ζωή.
Σύμφωνα με το δόκτορα Ballentine, «στην παράδοση των βουδιστών Ζεν, η κουζίνα θεωρείται ο βωμός του σπιτιού. Λέγεται πως εκεί μέσα θυσιάζεται η φυσική ζωή για να μπορέσει η ανθρώπινη συνειδητότητα να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί Η πιο πλήρης ανθρώπινη συνειδητότητα δεν μπορεί να δημιουργηθεί από τροφή που δεν είναι υγιής, που είναι κακομεταχειρισμένη ή χωρίς φροντίδα παρασκευασμένη.
Στην ανατολή, η σύζυγος ετοιμάζει προσεκτικά την τροφή, αφού προηγουμένως έχει κάνει μπάνιο, έχει φορέσει πεντακάθαρα ρούχα και προετοιμαστεί ψυχολογικά να πλησιάσει στην κουζίνα με ηρεμία και αφοσίωση, ενώ δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλον να συμμετάσχει στην προετοιμασία της τροφής. Είναι ήρεμη, ψάλλει η ακούει γλυκιά και ήρεμη μουσική,
Όποιος είναι υπεύθυνος για την ετοιμασία του φαγητού της οικογένειας ή άλλων ατόμων, προσφέρει μια υπηρεσία τεράστιας σημασίας. Δυστυχώς πάρα πολλές νοικοκυρές θεωρούν το μαγείρεμα σαν ένα ασήμαντο ,βαρετό , και αγχώδες καθήκον.
Όταν σκεφτούμε πως η υγεία και η διανοητική κατάσταση του κάθε μέλους της οικογένειας μας είναι άμεσα εξαρτημένη από το τι τρώμε, είναι ολοφάνερο πως η θέση και το καθήκον του ατόμου που μαγειρεύει το φαγητό είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Κάτι που πρέπει να το πάρει κανείς στα σοβαρά και να το εκτελεί σωστά, με μεγάλη προσοχή και πολλή ΑΓΑΠΗ. Ο τρόπος που οι μητέρες ετοιμάζουν το φαγητό της οικογένειάς τους θα μπορούσε να επηρεάζει έτσι την κατεύθυνση προς την οποία ολόκληρη η κοινωνία θ' αναπτυχθεί.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Η συναισθηματική μας κατάσταση, πριν και κατά τη διάρκεια του φαγητού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία της πέψης και της χώνεψης. Συναισθήματα όπως νευρικότητα, θυμός, στεναχώρια, φόβος και άλλα αρνητικά, επιδρούν και επεμβαίνουν στη διαδικασία της χώνεψης και η τροφή γίνεται σαν δηλητήριο μέσα στο σώμα. Ακόμη, δεν θα ΄πρεπε να τρώμε αμέσως μετά από μια έντονη δραστηριότητα ή μετά από βαθύ ύπνο. Το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και σε μια κατάσταση ήρεμης ισορροπίας. Θα ήταν καλό να καθίσουμε μερικά λεπτά, να έλθουμε στο κέντρο μας, να αναπνεύσουμε αργά και βαθιά, να προσευχηθούμε και να νοιώσουμε ευγνωμοσύνη για την τροφή που θα φάμε. Επίσης, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό και να ζητήσουμε να Ευλογήσει την τροφή, ώστε να μετασχηματιστεί σε καλές σκέψεις, λόγια και έργα και σε μια χρήσιμη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου