Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε υγιείς ;

Γράφει η Αναστασία Σαρτζετάκη
raw-vegan
Δασκάλα Yoga, Συντονίστρια Ομάδων Αυτογνωσίας

Τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε υγιείς ;
Ο Ιπποκράτης έλεγε: Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου ,και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου.
Αυτό βγήκε από τα χείλη του πιο αναγνωρισμένου ιατρού της αρχαιότητας, στο όνομα του οποίου ακόμη και σήμερα δίνουν τον όρκο τους οι ιατροί.
Επίσης, έχει ανακαλυφθεί με πρόσφατες έρευνες, ότι ο οργανισμός του ανθρώπου είναι φτιαγμένος να ζεί 130 χρόνια, και όχι 70 με 80 που ζούμε σήμερα.
Ο υγιής άνθρωπος, ζει ως τα βαθιά γεράματα με υγεία, διαύγεια πνεύματος, και κρίση, και πεθαίνει από γηρατειά κι όχι από αρρώστιες.
Είναι τόσο σπάνιο πλέον να πεθαίνουν οι άνθρωποι από βαθιά γεράματα, που μας ακούγεται λίγο παράξενο.
Τι είναι αυτό λοιπόν, που μειώνει την προσδοκούμενη διάρκεια ζωής του; Τι είναι αυτό που μειώνει την ποιοτική πλευρά της ζωής του;
Μερικοί από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μακροβιότητα με υγεία, είναι η υγιεινή διατροφή, η σωστή αναπνοή, η άθληση, οι καλές συνθήκες ζωής και διαβίωσης, οι θετικές σκέψεις και θετική στάση ζωής, η δημιουργική έκφραση, οι τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης, η κληρονομικότητα, οι πεποιθήσεις , κ.λπ.
Ας ξεκινήσουμε με την υγιεινή διατροφή:
Υγιεινή διατροφή σημαίνει να τρώμε στην πιο απλή μορφή τα προϊόντα της φύσης, χωρίς συντηρητικά, χωρίς επεξεργασία, χωρίς χημικά πρόσθετα , να την μασάμε αρκετά καλά σε βαθμό που να γίνεται ρευστή, και να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν την έκθεσή της σε φωτιά ή πάγο.
Πρώτα, ας δούμε πως προμηθευόμαστε την τροφή μας.

Είναι το πρώτο βήμα της διατροφής μας. Αν μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει κάποιες τροφές, χωρίς χρήση χημικών και λιπασμάτων, θα είναι μια ευλογία. Το σίγουρο είναι πως ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει φύτρα μέσα στο σπίτι του, και όπως θα δούμε τα φύτρα είναι η πιο συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας και ζωτικότητας.
Αν δεν μπορούμε να καλλιεργούμε τα προς βρώσιν, θα είναι καλό να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία. Αν τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν, τουλάχιστον ας προμηθευτούμε τα βότανα (μαϊντανό, μάραθο, σέλινο, άνιθο, δυόσμο, κ.λπ.) από το βιολογικό κατάστημα, δηλαδή τα μικρά φυτά.Ακόμη, οι «δονήσεις» που εκπέμπονται από εκείνους που χειρίζονται και πουλάνε τα τρόφιμα, επηρεάζει την λεπτή ποιότητα της τροφής.
Προσέχουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε να είναι ντόπια και όχι εισαγόμενα. Αυτό σημαίνει, πως ένα προϊόν που καλλιεργήθηκε σε ένα άλλο μέρος της γης, μακριά από εμάς, φέρει μαζί του τις μνήμες, το DNA, και τις συνθήκες του τόπου που καλλιεργήθηκε, και το πιο πιθανόν είναι πως δεν είναι συμβατό με τις δικές μας συνήθειες, το δικό μας DNA, τους ρυθμούς μας κ.λπ. Και, ας μετρήσουμε το κόστος σε καύσιμα σε χρόνο, και εργατικά χέρια ώσπου να φτάσει ένα «αλλοδαπό» προϊόν στα χέρια μας. Ένα κόστος που το επιβαρύνεται η τσέπη μας και ο πλανήτης μας!
Έχει διαπιστωθεί σε πρόσφατη έρευνα, πως αναπτύσσονται ασθένειες άγνωστες σε μια χώρα που καταναλώνει εισαγόμενα προϊόντα από άλλες χώρες που υποφέρουν από τις συγκεκριμένες ασθένειες. Ακόμα έχει παρατηρηθεί, πως και μόνον ότι βάζουμε στο σώμα μας κάτι ασύμβατο με την περιοχή μας, δίνει την ευκαιρία σε διάφορους οργανισμούς να δράσουν στο μη ανεπτυγμένο αμυντικό μας σύστημα, και να δημιουργούνται νέες ασθένειες, άγνωστες στη χώρα μας.
Ένα πολύ σημαντικό όφελος από την αγορά των προϊόντων από τον τόπο μας, περίπου σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων από εμάς, είναι ότι δίνουμε εργασία στους συνανθρώπους μας, οι οποίοι θα ανακυκλώσουν τα χρήματα, και θα αναπτυχθεί η οικονομία της κοινωνίας μας, ωφελώντας όχι μόνον εμάς τους ίδιους αλλά και την κοινότητα στην οποία υπαγόμαστε. Αν εμείς αναζητάμε τα ντόπια προϊόντα, θα αναγκαστούν και τα μεγάλα καταστήματα να προτιμούν τους ντόπιους παραγωγούς. Γι αυτό, αν βλέπουμε στα ράφια των πολυκαταστημάτων λαχταριστά προϊόντα, τα οποία συνήθως είναι και άνοστα, χωρίς ενέργεια και χωρίς ουσία, εκτός εποχής ή και εν μέσω εποχής από διάφορες χώρες του κόσμου, ας βάζουμε πρώτα την λογική μας να σκεφτεί πως είναι δυνατόν να έχουμε π.χ. σταφύλια τον Φεβρουάριο, ή καρπούζι τον Ιανουάριο; Πόσο έχουν υποστεί την ρύπανση της μεταφοράς από τις πιο μακρινές χώρες του κόσμου; Πόσο καιρό έχει κοπεί το προϊόν από το φυτό, και έχει «κακοποιηθεί» για να μεταφερθεί ως το πολυκατάστημα, για να το έχουμε εμείς στο ράφι μας την συγκεκριμένη στιγμή; Και, ως απόρροια αυτών, πώς θέλουμε να χτίσουμε το σώμα μας και τον οργανισμό μας;
Εν τέλει, είναι λυπηρό να βλέπουμε τα πορτοκάλια να σαπίζουν στα χωράφια της Αγυιάς Χανίων, και να εισάγονται την ίδια στιγμή πορτοκάλια Αργεντινής, στα μεγάλα πολυκαταστήματα της πόλης!!!! Εμείς οι καταναλωτές έχουμε μεγάλη δύναμη, και πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος μας, και προς όφελος της κοινωνίας μας.
Αποφεύγουμε τα πακεταρισμένα τρόφιμα που διαφημίζονται ότι είναι εμπλουτισμένα και δυναμωμένα με βιταμίνες και διάφορα στοιχεία, γιατί αυτό σημαίνει πως έχουν υποστεί επεξεργασία και περιέχουν χημικά υποκατάστατα. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα light που είναι της μόδας αυτήν την εποχή.
Πότε να τρώμε;
Συνήθως τρώμε από συνήθεια, λαιμαργία, ανία, ή από κοινωνική υποχρέωση. Το φαγητό θα έπρεπε να είναι λειτουργικό. Η τροφή να μπαίνει στο σώμα μας όταν ήδη η προηγούμενη έχει χωνευτεί έστω, αν όχι αποβληθεί. Ένας καλός τρόπος να υπολογίσουμε την απόσταση μεταξύ των γευμάτων, είναι να αφήσουμε 4-6 ώρες ανάμεσα τους. Στο ενδιάμεσο διάστημα μπορούμε να φάμε ένα φρούτο, λίγο πριν το επόμενο γεύμα. Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε όταν πεινάμε πραγματικά. Έτσι, θα έχουμε καλή χώνεψη και αφομοίωση της τροφής. Να έχουμε ένα ζωτικό και δυναμωτικό πρωινό, ενώ το κύριο γεύμα μας να είναι το μεσημεριανό, με ελαφρύ δείπνο το βράδυ, τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάμε για ύπνο. Όταν η εργασία μας είναι καθιστική, μειώνουμε τις ποσότητες των φαγητών, έχοντας δώσει βάρος στην ποιότητα (οικολογικά, καλής ποιότητας πρώτες ύλες, προϊόντα εποχής κ.λπ.).

Πως ετοιμάζουμε την τροφή

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου